Про смаки не сперечаються… Ми часто використовуємо цей вислів, коли мова йде про якусь книгу, кінофільм, одяг. Проте своїм походженням він зобов’язаний кухарському мистецтву.

Готування їжі – кулінарія, кухарська справа – це давнє мистецтво. Першу спробу створити наукову основу кулінарії зробили французи в XVIII-XIX століттях.

Головне завдання кухаря – готувати смачну їжу. Більш того, слід перебувати в постійному пошуку, мати творчу фантазію, щоб задовольнити найвибагливіших гурманів. Сполучаючи чотири основні смаки (солодкий, гіркий, кислий, солоний), використовуючи найширшу гаму пахощів, майстер-кулінар впливає ароматично-смаковими компонентами їжі на емоційну сферу нашої психіки, отже, на наше самопочуття, настрій тощо.

Але їжа має бути не лише смачною, а й корисною. Тож недарма в народі говорять: гарний кухар вартий лікаря.

Кухар готує страви, кулінарні вироби, порційні напівфабрикати як масового попиту, так і виготовляє й оформлює складні страви для виставок-продажів. У процесі приготування різних страв використовує для нарізання, здрібнення, мелення, замішування різноманітне механічне та автоматизоване кухарське приладдя, зокрема ножі з різною конфігурацією, столовий посуд, форми, міксер, блендер тощо.

Кухар повинен знати: технологію приготування страв; процеси теплової обробки (варіння, смаження, припускання, випікання); основні види сировини та їх призначення, ознаки її якості, норми та послідовність закладання сировини; правила складання меню; порядок користування збірниками рецептур; умови, термін зберігання та реалізації готової продукції; основні типи механічного, теплового, ваговимірювального та холодильного обладнання та ін. Слід зазначити, щоб оволодіти  тонкощами мистецтва приготування їжі, кухар повинен бути обізнаним з біології, хімії, товарознавства, фізіології людини та інших наук.

Професія кухаря висуває  певні вимоги. Перш за все, людина, яка обрала таку професію, повинна бути фізично і психічно здоровою, мати тонке смакове відчуття; бути вправним, акуратними, уважними,  терплячими і доброзичливими.

Підготовка працівників за даною професією здійснюється у професійно-технічних навчальних закладах, навчально-курсових комбінатах, зокрема за направленням державної служби зайнятості.

За сучасних економічних умов, дана професія надає можливість започаткувати власну справу: відкривати кафе, піцерію, кафетерій, міні-бар, ресторан, ін., адже люди залюбки відвідують ті заклади харчування, де затишно, де привітно зустрічають та смачно годують, де вони відчувають турботу та увагу. Тому в такому закладі завжди буде людно, де пустувати, а його господар – кухар-майстер, матиме постійний прибуток та моральне задоволення.